Szeroki asortyment w sklepach spożywczych skłania nas do urozmaicenia codziennej diety. Sklepy oferują też coraz większy wybór produktów ekologicznych, które nie zawierają konserwantów oraz barwinków, są też kontrolowane w trakcie uprawy i przetwarzania.
Dlaczego warto spożywać kiełki bio?
Przy odrobinie chęci można każdy posiłek wzbogacić w substancje odżywcze. Najważniejsze i często pomijane jest śniadanie, które zapewnia odpowiednią dawkę energii i dobre samopoczucie na część dnia. Wartościowe pod względem odżywczym śniadania mogą być urozmaicone zdrowymi ziarnami a nawet samodzielnie przygotowanymi wcześniej kiełkami. Nasiona na kiełki bio umożliwiają przygotowanie różnych rodzajów kiełków samodzielnie w domu. Dzięki temu mamy od razu w zasięgu ręki prawdziwą bombę witaminową. Dostępne są nasiona rzodkiewki, fasolki, sałaty, jarmużu oraz wiele innych. Duży wybór nasion na kiełki zawsze znajdzie się w sklepach ekologicznych lub działach ze zdrową i certyfikowaną żywnością. Odżywcze kiełki można przygotować bardzo szybko z ekologicznych nasion – jest to kwestia kilku dni, w zależności od rodzaju kiełków. W zamian otrzymujemy produkt o wysokiej wartości odżywczej, zawierający mnóstwo witamin i minerałów. Kiełki można dodawać jak już wcześniej wspomniane do śniadań, ale także do rozmaitych sałatek i surówek. Taka fantazyjna forma posiłku zawsze przyjmowana jest entuzjastycznie przez wszystkich domowników.
Zdrowe odżywianie popularyzowane jest przez media, placówki oświatowe, różnego rodzaju firmy szkoleniowe. Ogólnie przyjęte nawyki żywieniowe nie są zbyt korzystne dla zdrowia, dlatego w środkach masowego przekazu można zauważyć coraz więcej informacji na ten temat. Czasem nawet niewielkie zmiany mogą mieć wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.