Gdzie kupić piec do wędzenia?

 

Wędzenie serów, ryb, mięsa, a nawet warzyw, to na pewno nie lada wyzwanie. Kiedyś nasi dziadkowie i pradziadkowie, wędzili na prawdziwym ogniu i dymie. Dzisiaj mamy ten komfort, że możemy zainwestować w maszynę wędzarnicza elektryczna i możemy cieszyć się smakiem wędzonych i smacznych potraw. 

Smaczne wędzone dodatki do potraw

wędzarnie borniakCo trzeba zrobić aby zacząć wędzić smakowite przekąski? A przede wszystkim najbardziej istotne są piece wędzarnicze nazywane najczęściej smoker. Smokery wykonane są ze stali nierdzewnej, albo sa ocynkowane, bo jak wiemy cynk, to jeden z mocniejszych materiałów, tak więc bardzo istotne jest to, z czego jest nasz piec wykonany. Kolejną rzecz, na którą warto zwrócić uwagę to pojemność, wędzarnie borniak mogą mieć od 50 litrów a nawet sięgać do około 200 litrów. Wszystko zależy od tego, czy po prostu chcemy wędzić dobroci na masową skalę, albo mamy swój biznes, albo po prostu robimy to we własnym zaciszu domowym. Tego typu piece wędzarnicze są na prąd i imitują dym wędzarniczy, który jest tak naprawdę kluczowy przy produkcji wędzonych produktów. Najważniejsze przy kupnie jest również budżet i trzeba zdać sobie sprawę z tego, że taki smoker trzeba utrzymać, czyścić regularnie,ponieważ jak wszystko się brudzi. Do tego dochodzi cena prądu i przysmaków. Ludzie często robią tak, że kupują wędzarnię i sprzedają swoje produkty, przykładowo na wsiach, to dobra alternatywa dla tych, którzy chcą produkty zakupić taniej.

Wędzarnie zrobiły się w ostatnich czasach bardzo popularne. Ludzie mieszkający na wsiach, zazwyczaj inwestują w tego typu piece i wędzą pyszności. Cena takiego pieca może wahać się od 1 tysiąca złotych do nawet 10 tysięcy złotych. Wszystko zależy od tego z jakich materiałów jest wykonany oraz jaka jest jego pojemność.