Producenci, wybierając opakowanie do sprzedawanych towarów, przede wszystkim biorą pod uwagę bezpieczeństwo konsumentów. W szczególności dotyczy to producentów żywności, którzy muszą się kierować wpływem wybranego opakowania na produkt spożywczy. Dlatego też do pakowania takich produktów najczęściej wykorzystywane jest tworzywo PP.
Główne zastosowania woreczków PP
Producenci żywności musza bardzo uważnie wybierać rodzaj opakowania do produkowanych przez nich towarów. Nie wszystkie bowiem rodzaje opakowania będą bezpieczne dla pakowanej żywności, duża cześć może bowiem zmieniać ich skład. Dlatego też obecnie wielu producentów wykorzystuje do pakowania żywności woreczki PP, czyli woreczki wykonane z bezpiecznego dla żywności tworzywa sztucznego. Samo tworzywo PP jest bowiem dopuszczone do kontaktów z żywnością, co potwierdzają wieloletnie badania. Oprócz tego, samo wspominane tworzywo, jak i wykonane z niego woreczki, mogą się pochwalić bardzo dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Duża zaletą woreczków PP jest także ekologiczność – woreczki te bowiem są wykonane z jednej warstwy folii PP. Dzięki tmeu, taki rodzaj opakowania znacznie łatwiej jest poddać recyklingowi. Woreczki PP można bardzo łatwo rozpoznać po tym, że cechują się one wysoką sztywnością i są zazwyczaj przeźroczyste. Dzięki temu, znacznie łatwiej jest sprawdzić, co zostało w dany woreczek zapakowane. Zalety tych woreczków sprawiają, że sa one wykorzystywane również przez osoby prywatne, na przykład do przechowywania przypraw czy też na przykład orzechów.
Przechowywanie żywności jest bardziej problematyczne, niż w przypadku innych produktów. Niektóre opakowania bowiem mogą wpływać na skład chemiczny żywności. Dlatego też należy wybierać jedynie naturalne dla produktów spożywczych rodzaje opakowań.